BEMESTERS
Mest aanwending op de klei en veengronden.
Sinds 1995 zijn wij als Mechanisatie Bedrijf producent van eenvoudige sleepvoet bemesters, welke zelf door ons is ontwikkeld en geproduceerd.
Ongeveer 350 machine s zijn er af geleverd waarvan de meeste nog werkend te zien zijn in het Groene Hart van Nederland
Daar deze machine door zijn gewicht ( 750 kg bij een werkbreedte van 7 1/2 mtr ) achter iedere tank te monteren is, behoeft de tank niet te zijn voorzien van een verzwaard chassis of hefinrichting, ook het vermogen voor het voort bewegen van de bemester tijdens de werkgang is bijzonder laag vanwege het feit dat deze machine is uitgevoerd met een hele simpele bemestervoet.
Anno 2014 zou deze vorm van bemesting verboden worden voor de klei en veengronden, hetgeen nogal wat reactie s te weeg bracht, want injecteren op de veengronden kost veel vermogen en word het bodemleven daardoor ernstig aangetast, en dan ook nog de gevolgen van uitdroging van de veen bodem in de zomer.
Daarom heeft de huidige minister van economische zaken een voorstel gedaan om nieuwe systemen te ontwikkelen voor het aanwenden van mest en daarbij de ammoniak uitstoot te verminderen en de stikstof beter te benutten.
Wij hebben daarop ingeschreven en hopen daar een passende machine voor te ontwikkelen
Als uitgangspunt zijn voor ons 3 punten erg belangrijk, de machine moet licht van gewicht zijn en blijven, hij moet weinig energie vragen, en hij moet een betere stikstof benutting hebben.
Daarom hebben we een prototype gebouwd welke door ons in 2014 wordt getest, zoals u ziet is de machine voorzien van een gesloten zeilconstructie waarmee wind en zon geen invloed hebben op het aanwenden van mest,
teven is deze afdekking voorzien van een sprinkler installatie welke de mest tijdens het aanwenden besproeit met een mengel van water met toevoegmiddel welke er voor zorgt dat de ammoniakuitstoot met minimaal 50 % reduceert.
Wij zijn er dan ook van overtuigd dat we hiermee een belangrijke stap kunnen zetten in de richting van emmisiebeperking en een betere vorm van stikstofbenutting, en niet te vergeten minimale verstoring van het bodemleven en uiterst energiezuinig.